Ratas-matto


Halusin osallistaa poikaystävää yhteisen tulevan kodin sisustamiseen ja valitsimme yhdessä sopivan matto-mallin Lankavan sivuilta. Samalla poikaystävä sai päättää maton värityksen, johon tuli omenanvihreää, mustaa ja valkoista. Kuteeksi valikoitui Esteri-ontelokude, joka on 100 % polyesteriä ja siis kestävää käytössä. Virkatessa tuntui kuin käyttäisi työssä paksua ja tukevaa kengännauhaa. Virkkuukoukkuna käytin nro 8 koukkua. Esteri-ontelokudetta mattoon kului: 1,5 kartiota mustaa, 1,5 kartiota valkoista ja 1 kartio vihreää. Kokonaiskustannus kuteista (1kartio 16e/kg) 64 euroa. Maton halkaisija on 130 cm (jatkoin Lankavan ohjetta). 

Ratas-maton ohje löytyy Lankavan sivuilta osoitteesta: 



Aloitin virkkaamisen ulkona ensimmäisenä kauniina ja kuumana kevätpäivänä. Uppouduin niin pahasti virkkauksen maailmaan, että paloin melko pahasti tuolloin. Ohjetta oli helppo seurata ja matto suureni nopeasti. 





Jokin alkoi kuitenkin mennä pieleen, minkä kissakin vaistosi. Ihmettelin kovasti miksi matto alkaa ryppyyntymään pahasti reunoilta. Tein maton kuitenkin loppuun ja arvelin ruttujen oikenevan höyryttämällä. Tämä oli kuitenkin toivoton yritys sillä rutut siirtyivät silittämisen myötä. Myös kude alkoi kärsiä, sillä turhautuneena höyrytin mattoa nurjalta puolelta ilman, että välissä olisi ollut kangas. Silityskohdista kude alkoi ikään kuin kiiltää. 


Tarkistin ohjeen tällöin useasti ja vasta hetken kuluttua huomasin virheeni. Olin virkkaamisinnossani unohtanut lukea ohjeen loppuun. Melko pian alkukierrosten jälkeen vihreässä raidassa ei enää lisätä kuin joka toisen sakaran kohdalla yksi silmukka. Itse olin lisännyt joka sakarassa yhden silmukan koko maton ajan. 


Purkuhommiksihan se sitten meni. Avulias poikaystävä avusti samalla kun katsoimme yhdessä Simpsoneita telkkarista. Alkuturhautumisen jälkeen purkaminen olikin ihan mukavaa kun toinen oli auttamassa. Yksinään purkaminen olisi siirtynyt varmaan usean kuukauden päähän.


Lopuksi halkaisijaltaan yli metrin matosta oli jäljellä enää rippeet. Kude oli tietenkin tiheällä kierteellä ja höyrytyksestä hieman kärsinyt. Virkkaaminen oli kevyttä mutta kuteen suoristaminen virkatessa vei hieman aikaa. 


Kissa kannusti maton uudelleen virkkauksessa omalla läsnäolollaan. 


Välilä kisu mittaili mattoa ja tarkisti, ettei mattoon tule enää "lörppöjä". Hassua oli, että kissa ei halunnut ruuttuun menevän maton päälle mennä lainkaan mutta uusi suorempi matto kelpasi istuma-alustaksi. 


Maton lopputulokseen olimme todella tyytyväisiä. Virkkasin vielä yhden kiinteäsilmukkakerroksen maton reunaan, että matto näyttäisi huolitellummalta. 


Jonkin verran matossa näkyy kierroksen vaihtumiskohta värin vaihtumisen vuoksi. Tämä ei kuitenkaan ainakaan itseä häiritse. Maton valmistuttua viimein onnistumisen kokemus oli mahtava. Maton virkkaamisen aikana löysin itsestäni sinnikkyyttä. Varoitus kuitenkin erityisesti tällaisesta kuteesta neuloville: näin paksulla kuteella neulominen rasittaa käsiä, erityisesti itselläni oikean  käden peukalon lihas oli todella kipeä. Asiaan saattoi vaikuttaa se, että mattoa virkkasin kokonaisuudessaan vain kaksi viikkoa (epäonnistunut versio laskettuna mukaan). Loppupuolella yhden kierroksen virkkaamiseen meni kerrallaan noin 45 min - 1 h. Päivän aikana saatoin virkata useamman tunnin. 


Kommentit

Suositut tekstit