Itsenäistä Suomea juhlimassa, yhteisöllisyyttä vahvistamassa


























Tämän vuoden ehdoton käsityöprojekti oli osallistua suomisukkien neulontaan. Kyseessä olivat siis Suomen 100-juhlavuoden kunniaksi neulotut vauvojen sukat. Tarkoituksena keräyksellä on lahjoittaa sukat kaikille tänä vuonna syntyneille vauvoille. Projektia varten Facebookkiin perustettiin oma ryhmänsä, jota päivitettiin aktiivisesti sukkatavoitetaulukoilla, sukat saaneiden vauvojen kuvilla ja neulojien itsensä lisäämillä sukkakuvilla. Ryhmää oli mukava seurata ja intoilla toisten neulojien neulemalleja ja lankoja, sekä kauniita kirjoneulekuvioita. Ryhmässä oli myös koskettavia kirjoituksia. Erityisesti erään rouvan kirjoitus siitä, että projektin kautta on saanut elämälleen merkitystä kun voi lahjoittaa sukat uuden elämän alulle.

Projektissa kuitenkin hienointa on se kuinka moni suomalainen projektiin osallistui tuodakseen iloa tuntemattomalle oman maan kansalaiselle. Jotkut jopa opettelivat neulomaan sukan tämän projektin innostamana, mikä on osaltaan hienoa kansanperinteen siirtämistä. Projekti herätteli suomalaisia tarttumaan jälleen käsitöihin, joilla on jo pitkät perinteet Suomessa. Neuloessa kukin lähetti ajatuksissaan lämpimiä terveisiä pinille pilteille synnytyssairaaloissa ympäri Suomen. Monet varmasti ajattelivat omaa lapsuuttaan ja vanhempiaan tai omia lapsiaan ja niiden syntymää. Itse neuloin omat sukkani kokien ylpeyttä suomalaisuudesta ja toivottaen vastasyntyneille ajatuksissani mahdollisimman hyvää alkua elämässä. 

Ajattelin sukkia neuloessani kuinka ajattelevainen ele tämä on tuleville vanhemmille ja syntyneelle lapselle. Tuntematon suomalainen on heitä ajatellut ja osoittanut hyvää tahtoa neuloessaan tälle sukat. Suomilipuin ja sinivalkoisin värein koristellut sukat toivottavat vastasyntyneet suomalaiset tervetulleeksi jo satavuotiaaseen Suomeen. 

Nyt keräystavoite on saavutettu. Sukkia ei enää saa aloittaa. Keräyspisteet sulkeutuvat ensi kuun lopussa. Mitä? Miksi? Itse sain vasta neulomani sukat lähtemään keräyspisteeseen. Seinäjoen synnytyssairaalasta tulee kuitenkin lohduttava viesti: sukkia saa neuloa edelleen ja he ottavat vastaan sukkia seuraavana vuonna syntyvillekin lapsille. Mikä helpotus. Lankoja ja intoa olisi vielä, kun vaan löytää tarpeeksi innostavia ja erikoisia neulemalleja. Vauvan sukat kun ovat niin helppoja ja nopeatekoisia väliprojekteja. Aion itse kilkuttaa menemään lisää vauvojen sukkia. Miksi ei?

(Kuvan sukat tehty Novitan Nalle-langasta, nro 3 puikoilla. Aloitussilmukoita 40, lapa noin 7 cm.)


Kommentit

Suositut tekstit