Mitä tulikaan tehtyä 2016?


Viime kirjoituksesta onkin jo vierähtänyt pitkä aika. Blogin päivittäminen on usein ollut mielessä, mutta silti se on siirtynyt tähän päivään saakka. Pidän tätä blogia ikään kuin tehtyjen käsitöiden museona tai galleriana, joten lisään tähän myös viime vuodelta mainitsematta jääneet käsityöt. 

Kuvassa on vuoden 2016 joululahjat. Kyllä tuosta määrästä jo tuntee pientä ylpeyttä. Tosin suurin osa töistä ovat perusvillasukkia, mutta joukossa on myös kiinnostavia projekteja. 

Reverse-tossut

Tarvikkeet: 7 Veljestä lankaa noin kerän verran haluamaasi väriä "sukkaan", valkoista ja harmaata tossun pohjia ja koristeita varten noin 100 g, mustaa pieni määrä koristeeksi.
Sukkapuikot nro 3 ja 3,5 mm
Päättelyneulan
Virkkuukoukun nro 3

Ohjeen löysin Seinäjoella pidetyiltä käsityömessuilta. Ohjeen on tehnyt Rea Järvenpää. Ohje maksoi 5 euroa. Ostin ohjeen, sillä pystyin heti sanomaan useamman henkilön, joka ottaisi vastaan tuollaiset tossut innokkuudella. Reverse tossut ovat siis muunnelma erittäin tunnetuista Converse tossuista. Reverse tossuissa on paljon pientä näperrettävää, mutta se koostuu periaatteessa kahdesta osasta: "sukasta" ja tossun pohjasta. Näiden yhteenkiinnittäminen onkin hieman haastavaa, että liitoskohdasta ei tule liian kireää. Pikkunäpräämistä oli riittävästi nauhakujien neulomisessa jälkikäteen, nauhojen neulomisessa, merkin virkkaamisessa sekä lukuisten koristeraitojen virkkaamisessa ympäri tossua, puhumattakaan kaikkien langanpätkien päättelemisestä. 

Mielestäni tossujen koot olivat hiukan liian tiukat, joten kannattaa tehdä kokoa isommat. Kokoja tossun ohjeissa oli nro 35-44. Näiden tossujen neulomista varten kannattaa varata rutkasti kärsivällisyyttä. Itse tehtailin nämä tossut tekemällä kunkin vaiheen yhtä aikaa molempia tossuja varten esimerkiksi neljä tossun pohjaa, neljä sukkaa, neljä tähtimerkkiä yms.  

Alpakka-paita



Alpakka paita on valmistettu Novita-lehden 4/2016 ohjeen nro 22 mukaan. Kyseessä on neuletunika, jonka valmistin Lankavan Silje Alpakka langasta. Kyseessä on 100 % alpakkalanka joka tuntui taivaallisen ihanalta neuloa. Kuvailisin langan tutua sormissa hieman rasvaiseksi - kuten oikean eläimen karvan kuuluukin olla. Alpakkalankaan suositellaan käytettäväksi numero 4 puikkoja. Tiheys 10cm x 22s. 


Lisäsin alkuperäiseen Novitan ohjeeseen mielestäni kauniin palmikkokuvion, jonka löysin käsityökirjasta. Ainoa hankalaksi osoittautunut kohta neuleessa oli yllättäen kauluksen neulominen. Jostain syystä minulla oli hankaluuksia saada neuleesta reiätön kauluksen kohdalla. Mahtoikohan minulla olla liian löyhä käsiala kyseisessä kohdassa? 

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tähän neuleeseen. Lankaa jäi ylikin ja olen varma, että tulen käyttämään samanlaista lankaa jatkossakin. Neuleesta tuli kevyt kuin höyhen. Helman helmineuleen kaartumisen ulospäin sai helposti kuriin kun neuletta höyrytti kevyesti. 




Kommentit

Suositut tekstit